La creativitat és la capacitat d’una persona de crear coses, pensar en idees noves o aportar diferents solucions davant d’un problema. Ser creatiu és sinònim de ser curiós i observador, de tenir la capacitat d’improvisar, i per tant, de veure la realitat amb una altra mirada.
Fomentar i desenvolupar la creativitat en els més petits i petites és essencial en el seu desenvolupament donat que a través d’ella demostren les seves habilitats cognitives, motores i sensorials. Tot i que se suposa que totes les persones tenen aquesta habilitat, és en la infància el millor moment per a cultivar-la.
Des de petits, ens expressem per mitjà del ball, l’escriptura o la pintura. Aquesta forma d’expressió és el que s’anomena procés creatiu i serveix principalment per exterioritzar i comunicar els nostres pensaments. Dedicar part del dia a activitats com ballar, cuinar, dibuixar o jugar a l’aire lliure és una forma de fomentar la creativitat i per tant, d’apropiar-se imatges que representaran part del món dels més petits de la casa. La curiositat durant la primera etapa educativa dels nostres fills i filles és molt gran i com a pares i mares i tutors/es hem de treballar per satisfer-la amb l’objectiu que vulguin saber més i es facin més preguntes.
D’acord amb múltiples estudis, la infància que engloba els sis primers anys de vida, és la millor etapa per a inculcar i treballar la majoria de valors. La infància constitueix un moment únic del creixement en el qual el cervell es desenvolupa notablement. És durant aquesta etapa quan els nens i nenes reben una major influència dels seus entorns i contextos i quan mostren una major capacitat d’imaginació que no està limitada del coneixement ni la racionalitat que imposa la societat. La infància és doncs el moment en què es donen les millors condicions per adquirir les eines que els permetran desenvolupar-se en qualsevol situació durant tota la seva vida.
Com treballem la creativitat a Lleó XIII?
Ser creatiu és construir o sortir-se’n d’una situació de forma innovadora, és a dir, sense imitar el que s’ha après o vist. La creativitat és una habilitat que es treballa a través d’exercicis a l’Escola i que és important fomentar-la també a casa construint un entorn en el qual els nens i nenes se sentin còmodes per a explorar el que els hi rodeja i plasmar les seves creacions.
L’educació és una de les eines més importants a l’hora de fomentar la creativitat i ha d’utilitzar-se amb l’objectiu que els més petits aprenguin a conèixer-se a sí mateixos, a desenvolupar el seu potencial i a estimar-se amb les actituds i aptituds que posseeixin.
A Lleó XIII fomentem la creativitat a través de diferents tècniques com:
- Els jocs. Els jocs són una de les formes més importants a través de les quals els infants obtenen coneixements i competències essencials. Jugar és una manera d’aprendre gaudint: ens fica de bon humor, incita a l’espontaneïtat, la capacitat d’anàlisis i la intuïció. El bon humor està directament connectat amb el desenvolupament cerebral de la creativitat i per tant, ajuda a recordar molt millor el que es viu.
- La música. Cantar o ballar és una manera que els nens i nenes s’expressin corporalment i per tant, una manera de fomentar la creativitat entre els més petits i petites.
- El Dibuix.
- Els llibres. Explicar històries entretén els nens i nenes i potencia la seva capacitat creativa així com la seva imaginació.
- La interpretació de figures respectant en tot moment les seves idees per tal que els nens i nenes puguin percebre que el que han fet o dit té valor.
La creativitat és una habilitat que és important treballar-la també des de casa. Com a pares i mares hem d’ajudar als nostres fills i filles a perdre la por a equivocar-se i fomentar la creativitat per a ajudar-los a afrontar la vida i saber quin camí escollir. La millor manera? Dedicant temps a la motivació i gaudint mentre eduquem.
Com que sabem que no sempre és fàcil, des de Lleó XIII us oferim una sèrie de consells a tenir en compte:
- Deixa’ls explorar i experimentar sense guiar-los. Deixa’ls que tinguin la llibertat de fer les coses per sí mateixos.
- Deixa que es facin preguntes i que pensin en les respostes. Ajuda’ls a trobar les respostes enlloc de dona’ls-hi la solució.
- Visita museus o porta’ls d’excursió per a dona’ls-hi l’opció de conèixer altres mons.
- Estimula la seva imaginació fent-li preguntes. Motiva que et facin preguntes per a desenvolupar el pensament crític.
- Motiva’ls a què donin les seves idees i felicita’ls perquè perdin la por.
- Dedica temps al joc. Els nens aprenen jugant.
- No els organitzis el dia amb un munt d’activitats. Deixa que disposin de temps per a deixar córrer la imaginació.
- Llegeix contes i crea històries amb ells i elles.
- Planteja metes i reptes assolibles per a estimular-los.
- Limita el temps dedicat a la televisió i l’ordinador.
Tens dubtes de com fomentar la creativitat entre els més petits? Contacta amb nosaltres a comunicacio@lleoxiii.com