Menú menjador – 13 de març

20 de març de 2024

Una setmana més compartim amb vosaltres fotografies del menjar que han gaudit els vostres fills i filles a l’espai migdia. El passat dimecres 13 de març els vostres fills i filles van poder gaudir d’un menú fet a base d’arròs amb salsa de tomàquet, estofat de gall d’indi amb pastanaga i pèsols i iogurt natural.

L’etimologia de la paraula arròs en la nostra llengua, procedeix de l’àrab أرز, Ar-ruzz, doncs va ser aquesta civilització la que va introduir aquest cultiu originari d’Àsia a la península Ibèrica, durant els segles VII i VIII dC.
La majoria d’arrossos es poleixen prèviament per alliberar-los de la coberta que els protegeix (que es converteix en segó), el que elimina així olis i enzims de l’arròs. El resultat és un gra d’arròs que es manté estable durant anys. Avui, és l’aliment bàsic en molts països i no només a Àsia, també en alguns països d’Amèrica Llatina i Àfrica, ja que aquest cereal va esdevenir de gran importància quan va arribar a aquests continents a través de la colonització europea.
En l’àmbit nutricional, és un cereal ric en hidrats de carboni com el midó, alhora té un elevat contingut proteic i un menor contingut en greixos. No conté gluten, per la qual cosa és un aliment absolutament permès per a les persones que pateixen celiaquia.
L’arròs es pot acompanyar de gairebé qualsevol ingredient i es pot cuinar de múltiples formes, saltejat, al vapor, al wok, bullit, al forn… i a l’hora de consumir-lo ho podem fer com plat únic o principal, com en el cas d’una paella o bé en guarnicions, amanides, i també en postres com l’arròs en llet.
Sabíeu que…? En l’antiguitat, per a les cultures orientals l’arròs va simbolitzar la vida, la fertilitat i l’alegria de viure, d’aquí ve la tradició de llançar arròs als nuvis, les seves aplicacions són múltiples en cuina i també per a cosmètics, medicines, paper, teles, etc.
El gall dindi és un ocell (Meleagris gallopavo) de l’ordre dels Gal·liformes de la família Phasianidae, el seu plomatge és d’un color bru bronzejat amb taques blanques a les extremitats de les ales i de la cua, i el cap i el coll nus. El mot dindi fa referència a la seva procedència, ja que les varietats domèstiques són originàries de Mèxic i dels Estats Units.
La carn d’aquest ocell és considerada una de les carns més sanes que hi ha, perquè es caracteritza per tenir un baix contingut en greix i colesterol, i per això, és un aliment ideal per consumir i mantenir un bon estat físic i nutricional.
La carn de gall dindi té un alt contingut en aigua el que fa que sigui un aliment que aporta poques calories. Té dos tipus de carn, vermella a les seves extremitats inferiors, cuixes i pernils, i blanca al seu pit i les ales. La major part del greix es troba sota la pell, no entre verada, per tant, es pot retirar fàcilment. La baixa quantitat de colesterol en facilita la digestibilitat, sent un aliment lleuger amb un important valor proteic i amb un alt contingut d’aminoàcids essencials que l’organisme necessita.
La pastanaga és un dels aliments que contenen més betacarotè (provitamina A), un potent antioxidant que té moltíssimes propietats beneficioses per a l’organisme. La pastanaga també destaca per la gran quantitat de silici que té en comparació a altres verdures, un mineral essencial per a l’organisme pel paper que té en el metabolisme del calci i perquè enforteix el teixit connectiu. També té molt ferro, potassi, fòsfor, sodi, calci, magnesi i àcid fòlic.
Els pèsols són petites verdures lleguminoses estan plenes de vitamines específiques pel bon funcionament del sistema nerviós i, fins i tot, ens poden ajudar a superar el nerviosisme i a mantenir un estat d’ànim més positiu. Els pèsols són dels aliments més rics en vitamines del grup B. Les vitamines del grup B són hidrosolubles, és a dir, es dissolen en l’aigua i, per tant, són fàcils d’eliminar per l’orina; per això convé prendre’n diàriament, perquè no tenim capacitat d’emmagatzemar-les.

Recordeu que podeu veure i descarregar el menú mensual a Clickedu accedint amb l’usuari i contrasenya, en el bloc serveis > opció menjador. O bé, consultar-lo a la nostra web a l’enllaç: https://lleoxiii.com/serveis#service-6
Si teniu dubtes podeu contactar amb nosaltres a comunicacio@lleoxiii.com



Suscriu-te a la nostra newsletter

Lorem ipsum

Vegeu també